Rīgā: +371-20044707 vai +371-20370707 (Darba dienās 9:00 - 17:30)

Televizoru attīstības vēsture

Oktobris 29, 2019
Televizoru attīstības vēsture

Mūsdienās televizors ir teju katrā mājā, bet pirms simts gadiem par ko tādu bija dzirdējis vien retais. Televizoru aizsākumi meklējami  jau 19. gadsimta otrajā pusē un laika gaitā tie ir krasi izmainījušies. Īsuma apskatīsim to vēsturi un arī to, kas ir mūsdienu populārākie televizori, lai palīdzētu Tev izvēlēties sev piemērotāko, ja  jauns televizors ir Tavā pirkumu sarakstā.

 

 

Vēsturiskie televizori

Īsuma par to kā no “resniem” televizoriem ar maziem ekrāniem ar izplūdušam un melnbaltām bildēm esam nonākuši līdz super augstas kvalitātes lieliem ekrāniem teju ikvienā mājoklī. Iespējams kādam vēl mājās ir kāds no vēsturiskajiem televizoru veidiem, tā tas noteikti varētu būt, īpaši attiecībā uz plazmas televizoriem.

Mehāniskie televizori  

Šāda veida ierīci ap 1920. gadu, neatkarīgi viens no otra,  attīstīja divi izgudrotāji, skots Džons Logijs Bairds un amerikānis Čārlzs Francis Jenkins. Vienā no pirmajiem mehāniskajiem televizoriem tika izmantoti rotējoši diski ar caurumiem, kas bija izkārtoti spirāles formā uz tā, kas pārvirzīja attēlus no raidītāja uz uztvērēju. Signāls tika pārraidīts izmantojot radio viļņus.

Sākotnējo attēlu izšķirtspēja bija zema un tie bija neskaidri. Televizoru izšķirtspēju mēra līnijās. Salīdzinājumam, mūsdienu standarta HD televizori ir ar 1080 līnijām, bet mehāniskajam bija vien 30. Šis televizoru vecvectēviņš bija arī nedaudz bīstams, jo ierīces disks reizēm mēdza sākt griezties pārāk ātri un aizlidot, ietriecoties citās apkārt esošajās lietās.  

Elektroniskie televizori 

Šie bija tā saucamie “resnie” televizori, kas noteikti arī kādreiz bija Tavā mājā, un to aizsākumi ir meklējami krietnu laiku atpakaļ. 1907. gadā pamatus pirmā elektroniskā televizora izveidei lika divi zinātnieki no Krievijas un Anglijas. Tika apvienota katoda staru caurule (cathode ray tube - CRT) ar mehānisko skanēšanas sistēmu.

Pēcāk pirmo elektronisko televizoru radīja 21 gadu vecais Filo Tailors Fransvorts. Līdz 1934. gadam jau praktiski visi televizori bija elektroniski, jo tie bija krietni pārāki par mehāniskajiem attēla kvalitātes ziņā. Jāpiemin, ka sākotnēji televizora attēli bija melnbalti, krāsainie televizori sāka parādīties pēc Otrā Pasaules kara. Pagāja laiks, līdz tie kļuva populāri, jo līdz pat 1966. gadam vairums pārraides tika translētas kā melnbaltas, tādēļ nebija jēgas iegādāties krāsu televizoru. 

Plazmas televizori 

Jā, arī plazmas televizori jau ir iekļaujami šajā kategorijā, jo tādi vairs netiek ražoti. Šie televizori ir plakani un tos ir iespējams savienot ar internetu, kas paver plašas izklaides iespējas, tomēr tie ātri zaudēja savu popularitāti. To ražošanas mūžs bija salīdzinoši īss, no 1995. līdz 2014. gadam.  Tos pārtrauca ražot, jo to pārdošanas rādītāji kritās, jo patērētāji izvēlējās iegādāties, piemēram, LCD televizorus.

 

Šobrīd populārākie televizori

Domājot par jaunu televizoru diezgan grūti ir izlemt  vai tas būs, piemēram, Samsung vai LG televizors. Tomēr ar zīmola izvēli viss nebeidzas. LCD, LED, OLED, QLED … ko? Šis īsais pārskats Tev palīdzēs saprast galvenās atšķirības starp šiem līdzīgajiem burtu virknējumiem. 

LCD televizori 

LCD TV  (liquid crystal display) jeb šķidro kristālu ekrānu televizoru popularitāte sāka kāpt ap 2006. gadu, kad, pateicoties to augošajai ekrānu izšķirtspējai un lielumam, kā arī sarūkošajām cenām, patērētāji aizvien vairāk sāka dot priekšroku šīm ierīcēm.

Modernajiem LCD TV modeļiem ir augsta izšķirtspēja un ar tiem iespējas atskaņot saturu no USB. Šie televizori izstūma no tirgus ilglaicīgos spēlētājus – elektroniskos televizorus un arī, kā minēts,  plazmas ekrānus. Dažas no LCD TV priekšrocībām: tie ir vieglāki, energoefektīvāki, dizaina ziņā pievilcīgāki, izturīgāki un arī ekrāni ir lielāki. 

LED televizori 

LED saīsinājums tulkojumā nozīmē gaismu izstarojošā diožu tehnoloģija. LED televizori ir labāki par LCD TV ar to, ka tie ir energoefektīvāki. Pie tam, LED TV ir labāka attēla kvalitāte. Šādās ierīcēs krāsas izskatās dabiski arī tad, ja ekrānā redzamais ir spilgtos toņos. Šīs tehnoloģijas ierīces tirgū jau ir kādu laiku, piemēram, pirmie Samsung televizori bija pieejami jau 2005. gadā. 

QLED televizori 

QLED TV (quantum dot led) jeb kvantu punktu tehnoloģiju attīstīja Samsung un pamatā tā tiek izmantota šā zīmola ierīcēs. Šādi televizori uzskatāmi par nākamo LED TV versiju, jo tā tehnoloģija tiek kombinēta ar LCD paneli. Lielākais QLED TV pluss ir to ekrānu spilgtums, kas ir krietni labāks nekā citu veidu televizoriem.

QLED televizors īpaši piemērots tiem, kuri skatās TV ļoti izgaismotās telpās. Šajā televizorā krāsas izskatīsies labāk nekā LED un OLED (izņemot melno). Pie tam, tajos mēdz būt iestrādāts Ambient mode, kas nozīmē, ka laikā, kad neskaties televizoru, vari to izmantot kā bilžu rāmi vai pulksteni, attiecīgi iestatot vēlamo. Pie tam, tie ir viegli savienojami ar citām ierīcēm. 

OLED televizori 

Aiz burt virknējuma OLED (organic light emitting diode) stāv organiskā gaismu izstarojoša diodes tehnoloģijas, kas krietni atšķiras no iepriekšējām. Katras pikselis izstaro savu gaismu. Tāpat tie var pilnībā pārtraukt izstarot gaismu, tāpēc OLED televizors spēj parādīt visizteiktāko melno krāsu, salīdzinājumā ar citiem. Tāpat šie televizori ir vēl plānāki un izskatās eleganti. Tomēr, OLED televizors izmaksās dārgāk kā iepriekš minēti un piedāvātie ekrānu izmēri ir mazāki nekā konkurentiem.