Rīgā: +371-20044707 vai +371-20370707 (Darba dienās 9:00 - 17:30)

Energo marķējuma izmaiņas

Janvāris 29, 2021
Energo marķējuma izmaiņas

Kādi ir svarīgākie jaunievedumi energomarķējumā?

  • Marķējuma skala

    Jaunajā marķējumā būs viena energoefektivitātes skala no A līdz G. Atzīmes A+, A++ un A+++ vairs netiks izmantotas. Krāsu skala marķējumā netiks mainīta. Tā ir kļuvusi par plaši zināmu galveno energomarķējuma elementu, padarot to viegli atpazīstamu un izmantojamu.

  • QR-Kods

    Marķējums tiks sasaistīts ar ES produktu datubāzi (EPREL), izmantojot QR kodu (marķējuma augšējā labajā stūrī). Datubāzē (paredzams, ka tā būs pieejama no 2020. gada jūlija) tiks sniegta papildu informācija par visiem marķētajiem produktiem. Tā būs pieejama, noskenējot QR kodu ar viedtālruni.

  • Piktogrammas

    Lielākā daļa piktogrammu, kas sniedz informāciju par produktu, jaunajā marķējuma versijā paliks nemainīgas. Tomēr dažas piktogrammas ir nedaudz pielāgotas un dažas tiks ieviestas no jauna (piemēram, veļas mazgāšanas mašīnas centrifūgas efektivitātes klase, HDR režīma energoefektivitāte televizoriem un displejiem).

  • Enerģijas patēriņš

    Produktu energopatēriņš jaunajā energomarķējumā tiks izcelts etiķetes centrā. Patēriņš tiek uzrādīts vai nu kā kWh gadā, kWh uz 1000 stundām, vai arī kWh uz 100 cikliem atkarībā no produkta veida.

Energoefektivitātes klases

  • Kad 2021. gada 1. martā tiks ieviests jaunais marķējums, tirgū būs pieejami tikai daži A klases produkti. Energoefektivitātes klases ir noteiktas tā, lai rezervētu vietu vēl efektīvāku produktu turpmākai inovācijai.
  • Šobrīd augstākā A+++ energoefektivitātes klase jaunajā marķējumā, visticamāk, būs B vai C klase atkarībā no produktu grupas un tehniskajiem uzlabojumiem, kurus var īstenot pirms jaunā energomarķējuma ieviešanas.
  • Skalai A līdz G nākotnē netiks pievienotas jaunas efektivitātes klases. Lai izvairītos no turpmākām skalas izmaiņām, A līdz G klašu kritēriji tiks regulāri pārskatīti saskaņā ar tehnoloģiju un tirgus attīstību.
  • Pārejas periodā, līdz 2021. gada decembrim, daži izņēmumi tiks piemēroti mājsaimniecības ierīcēm un televizoriem, kurus paredzēts pakāpeniski izslēgt no tirdzniecības. Šādus produktu modeļus varēs pārdot ar pašreizējo marķējumu vēl 9 mēnešus.
  • Attiecībā uz produktiem, kuriem jaunais marķējums būs spēkā no 2022. gada vai vēlāk (piemēram, gaisa kondicionētājiem, veļas žāvētājiem utt.), pagaidām tiks izmantots pašreizējais marķējums, un veikalos joprojām būs pieejami produkti ar + klasi.

Šobrīd augstākā energoefektivitātes klase pēc marķējuma maiņas (atkarībā no tehnoloģiskās attīstības 2020. gadā)

 
Augstākā energoefektivitātes klase pēc marķējuma maiņas Pašreizējais marķējums: Jaunais marķējums
Mājsaimniecības ledusskapji un saldētavas A+++ B/C
Vīna skapji A+++ B/C
Veļas mazgāšanas mašīnas, 4 kg un vairāk A+++ B/C
Trauku mazgāšanas mašīnas A+++ B/C
TV un citi displeji A+++ B/C
Gaismas avoti A++ C/D